Nog 54 dagen wachten en dan...
Sinterklaas heeft zitten denken wat hij .... zou schenken
Dag 54: sinterklaasgedichten oefenen
Nog 54 dagen wachten en dan ontmoeten we Sinterklaas en zijn Pieten weer. Wat is de sinterklaastijd toch een heerlijke periode. Dat vinden veel mensen in Dubbeldam en omgeving ook. Ieder jaar lijkt de belangstelling toe te nemen voor dit grandioze feest.
Sinterklaas is traditie
Alles rondom sinterklaas ademt traditie. We tellen op deze site af naar 30 november. Klik dus regelmatig op de Countdown-knop want we vertellen dan steeds iets over de sinterklaastraditie. Vandaag iets over de geschiedenis van sinterklaasgedichten.
Berken roe voor stout jongetje
Het schijnt zo te zijn dat er al in de 17e eeuw een sinterklaasgedicht bestond. Sinterklaasdeskundige Frits Booy zegt dat het eerste echte gedicht stamt uit 1810. In dat gedicht staat dat een stout jongetje een berken roe krijgt. Overigens zijn sinterklaasgedichten pas later toegevoegd aan de feestelijkheden. Voordien was het sinterklaasfeest bedoeld voor kleine kinderen en die konden natuurlijk nog niet lezen. Later in de 19e eeuw kwamen er meer en meer sinterklaasgedichten omdat het feest vanaf toen ook door oudere kinderen en volwassenen werd gevierd, zo weet Frits Booy.
Opvoeden met sinterklaasgedichten
Het hele sinterklaasfeest, en dus ook de gedichten, heeft van oudsher een sterk opvoedkundig karakter. Kinderen werden op rijm vaak symbolisch op de vingers getikt en vooral volwassenen lijken in gedichten de ander plagend te wijzen op tekortkomingen of blunders. Na de Tweede Wereldoorlog gingen de sinterklaasgedichten steeds vaker over het cadeau dat werd gegeven. Overigens stonden ook de cadeaus zelf, en vooral de surprises, vol van symboliek.
Oefen een sinterklaasgedicht
Net als het hele sinterklaasfeest, gaan ook gedichten met hun tijd mee. Ze zijn tegenwoordig minder opvoedkundig, minder kritisch en meer complimenteus. Als je sinterklaasgedichten maakt, dan is nu de tijd aangebroken om er alvast een beetje in te komen. Oefenen kan geen kwaad. Sinterklaasgedichten hebben meestal een eindrijm op het rijmschema: aa bb cc dd. Dat noemen we ook wel kermisrijm. Andé Hazes was er ook een ster in. Je krijgt dan gedichten als:
Sinterklaas heeft zitten denken
wat hij .... zou schenken
Niets mis met zo'n gedicht en je kunt er op een eenvoudige manier van alles in kwijt.
Hier is alvast een sinterklaasgedicht ter inspiratie:
Beste lezer,
De dagen worden korter, de lucht is fris en koud,
maar Sinterklaas die komt eraan, zoals elk jaar vertrouwd.
Met zijn Pieten aan zijn zijde en een zak vol cadeautjes
trekt hij door het land, over daken en langs gootjes.
Vooral in Dubbeldam maakt hij een grote ronde,
Ozosnel mist daardoor geen enkele rotonde.
De Oranjevereniging, altijd paraat,
organiseert weer het feest, zo gaat dat in de straat!
Van Koningsdag tot Sint, er is altijd wat te doen.
De gemeenschap bij elkaar brengen is steeds een zoet seizoen.
We bedanken de Dubbeldamse winkeliers voor al hun werken.
Zij sponsoren het plezier voor jong en oud zonder perken.
Dus lieve mensen, geniet van deze tijd.
Van pepernoten en een feest dat verbindt wijd en zijd.
Sinterklaas en zijn Pieten wensen jullie veel plezier,
Tot binnenkort, dan zijn we hier weer met veel vertier.