De Watertoren aan de Kromme Zandweg en Dubbeldam horen bij elkaar als Peppi en Kokkie, kop en schotel, Sinterklaas en pepernoten.
Een moderne Watertoren
In 1916 werd de Watertoren opgeleverd. Het moest de gemeente Dubbeldam voorzien van schoon en goed drinkwater. Architectenbureau Visser & Smit Hanab ontwierp de toren die helemaal is gebouwd van gewapend beton. Destijds was dat een nieuw en modern bouwmateriaal. Meestal hadden watertorens een bakstenen onderbouw en een ijzeren reservoir. Het reservoir van de Dubbeldamse watertoren was echter ook van gewapend beton en niet van ijzer. Het was een van de eerste torens in Nederland die een holbodemreservoir had van 200 m2 groot. Boven de ingang staat een opschrift met de tekst: Gesticht onder Burgemeester De Roo Anno 1916.
Draai maar open die kraan
Het was ineens een stuk gemakkelijker voor Dubbeldammers. Je draaide de kraan open en er kwam goed drinkwater uit. Alhoewel, er zat te veel ijzer in en daarom werd bij de Kop van 't Land een inlaat gecreëerd om water uit de Nieuwe Merwede naar de watertoren te pompen. De toren heeft een hoogte van ruim 36 meter en voorzag tot 1972 de inwoners van Dubbeldam van drinkwater.
Een zendmast op de Watertoren
Dubbeldam werd samengevoegd met Dordrecht en in 1972 nam het Dordtse GEB de levering over van het drinkwater voor Dubbeldam, dat inmiddels de 'wijk' Dubbeldam heette.
De Watertoren diende daarna als zendmast voor de CAI, de Centrale Antenne Installatie. Het voorzag heel Dordrecht van een tv-signaal.
Toen ook de antenne verdween stond de toren jarenlang leeg. In de jaren 90 bood de gemeente Dordrecht de Watertoren aan voor een gulden, met een daaraan gekoppelde prijsvraag. Uit zeven inzendingen werd het voorstel van Stichting Watertoren Buitenlust gekozen. Deze stichting wilde de toren inrichten als ecologische bijenkorf. Op de verdiepingen in de toren zijn diverse bedrijfjes gevestigd geweest. Sinds 2007 zijn de verdiepingen veranderd in hotelkamers.
Hotel en restaurant
Hotel & Restaurant De Watertoren heeft sinds 2018 nieuwe eigenaren. Naast hotel- en restaurantfunctie kun je in De Watertoren onder meer ook zalen huren. Er wordt zoveel mogelijk gedaan aan duurzaam, ecologisch en biologisch ondernemen.